Verslag voorronde BSK in Sauwerd 

Verslag Arend Bensink

Woensdag 27 januari was het dan eindelijk weer zo ver. Het Basisscholen Schaakkampioenschap stond weer voor de deur. CBS de Meander in Sauwerd had de gymzaal beschikbaar gesteld voor de BSK voorronde in de gemeenten de Marne, Winsum en Eemsmond. Toen uw verslaggever de school op binnen kwam was gastheer Wim Krijnen al druk bezig om alle borden en stukken klaar te zetten. OBS Tiggeldobbe uit Winsum had dit jaar helaas geen kans gezien om schaakteams op de been te brengen en we bleven dan ook dit jaar jammer genoeg steken op vijf deelnemende teams.

OBS Usquert en CBS de Meander brachten elk teams in het strijdperken het deelnemersveld werd nog aangevuld met het immer aanwezige team van de Noordkaap. De organisatie had uiteraard besloten om de beide teams van de Meander en de beide teams van Usquert in de eerste ronde tegen elkaar uit te laten komen en dat leverde in beide gevallen een duidelijke overwinning voor de eerste teams op.

In ronde twee moest het team van de Noordkaap aantreden tegen de Meander een en dat leverde uiteindelijk een nipte 2,5 – 1,5 overwinning op voor de Noordkaap. Aan de andere tafel wist het eerste team van Usquert zonder al te veel problemen van het tweede team van de Meander te winnen. Het team Usquert 2 was na de bye lekker uitgerust en de zware strijd met Meander 1 werd met 2,5 – 1,5 in het voordeel van Usquert 2 beslist. De Noordkaap was ondertussen ook lekker warm gedraaid en werd dan ook ruim gewonnen van de Meander 2.

Bij het ingaan van de vierde ronde hadden Usquert 1 en de Noordkaap al een voorsprong genomen op de achtervolgende teams. Usquert 2 was niet te beroerd om het eerste de helpende hand toe te steken. Toen de stofwolken enigszins waren opgetrokken blek dat de partij tegen de Noordkaap op 2-2 was afgesloten. Usquert 1 wist ondertussen uit te lopen op de Noordkaap door een overwinning op de Meander 1.

Usquert 1 sloot het toernooi af met een overwinning op de Noordkaap. De Noordkaap verloor weliswaar in de laatste ronde, maar ze eindigden daarmee op een uitstekende tweede plaats. De derde plaats was uiteindelijk gereserveerd voor Usquert 2 na een keurige overwinning op Meander 2.

Bij het opmaken van de eindstanden bleek dat maar liefst drie spelers alle partijen hadden gewonnen. De trofee voor het beste meisje werd gewonnen door Rosan Haalboom en bij de jongens eindigden zowel Stijn van der Eijk als Joppe Kok ook op vier punten.

Het was al met al een meer dan geslaagde middag! Het BSK wordt vervolgd met de Groningse halve finale in sporthal de Mencke in Uithuizen op zaterdag 12 maart.

PrintEmail