Spektakel avond gaat verloren: Middelstum – ScepU 7-1

Verslag Erwin Kok

T Middelstum 1750 ScepU 1491 7 1
1. Albert Verheij 1873 Jan Pilon 1805 1 0
2. Fred Steggink 1833 Erick Erdtsieck 1730 ½ ½
3. Harry Wubs 1756 Jeroen Kim 1799 ½ ½
4. Johan Mostertman 1745 Antoon Wever 1661 1 0
5. Frits Brandsma 1736 Daan Noordenbos 1225 1 0
6. Jan Bol 1735 Erwin Kok 1397 1 0
7. Jan Mark Hof 1661 Jan Vijge 1150 1 0
8. Gerry Wubs 1658 Kornelis Pot 1160 1 0

Met een nederlaag (tegen koploper Middelstum) hielden we rekening, misschien viel de uitslag een ietsje te hoog uit.
Spektakel was er in elk geval genoeg.

Hier een kleine impressie van wat ik meekreeg, op de site van Sc Middelstum http://schaakclubmiddelstum.nl/ waarschijnlijk binnenkort een uitgebreider relaas, immers mijn tegenstander vervulde tevens een journalistieke taak.

Erick Erdtsieck was als eerst klaar, behalve dat hij experimenteerde met de Pirc en al snel een zeer vreemde opstelling had vond ik zelf (door 4 loperzetten in de eerste 9 zetten waarna hij zijn lopers gebroederlijk naast elkaar op c8 en d8 parkeerde) kreeg ik weinig meer mee dan dat het ineens remise was, en hij een groot deel van de resterende avond in de aanlandige bar verbleef.

Antoon speelde tegen de immer vriendelijke Johan Mosterdman. Ooit speelde ik een prachtige spektakelpartij tegen hem, hij had toen hetzelfde miniatuur hondje naast zijn bord staan als gisteravond, destijds werd het remise, achter mij hoorde ik Antoon halverwege de avond ook remise aanbieden, maar de partij ging toch verloren.

Jan Vijge zag ik ondanks het gigantische ratingverschil knap in de aanval, hij had zijn Frans met fiachetto’s weer eens uit de kast gehaald. Hij hield vol tot een volgens mij gelijkwaardig eindspel Dame pionnen - 2 Torens Pionnen (Jan), maar het zal de activiteit van zijn tegenstander zijn geweest die hem de das omdeed.

Jeroen Kim speelde remise. Maar van die partij kreeg ik weinig mee, behalve dat de partij na een uur of 3 spelen nog steeds in een soort opening verkeerde.

Kor Pot speelde een thuiswedstrijd, ondanks dat reed hij 4 keer heen en weer voor Borg Ewsum omdat hij de parkeerplaats niet vinden kon.
Het was ook enorm donker moet ik zeggen. Het centrum (nu gaat het weer over de partij) werd bezet door zijn tegenstander, die vervolgens inbrak en 2 Torens veroverde (paardvork, loper-dubbelaanval, dat soort dingen). Kor probeerde er nog een Dame Loper mataanval uit te halen, maar nadat die werd gepareerd gaf hij op.

Jan Pilon schaakte zoals vaker al ruim een uur met een minuut op de klok, en kwam in een zeer interessante eindstelling terecht die hij opgaf omdat de pionpromotie niet tegen te houden was. Zelf zag ik nog iets leuks, een soort pion offer op de a-lijn met Toren inval met schaak en Paardwinst en dan ook nog op de promotielijn, of zoiets, maar omdat Jan schaak stond op het moment van opgeven was dat natuurlijk helemaal niet mogelijk.

Ons 13-jarig talent Daan Noordenbos bereidt zich voor op het Nk C - jeugd (mei 2016), en dat was te zien. De tegenstander (1700+ rating) moest zweten om uiteindelijk (ik schat zo in op de 140-ste zet ofzo) de winst en de halve eer op te strijken. De andere halve eer was voor Daan.
In een stelling enkele pionnen Paard (Daan) tegen enkele pionnen Loper wist Daan’s Paard de vrijpion van zijn tegenstander niet tegen te houden. ‘Ergens heb ik kansen gemist’ was het commentaar van een toch een beetje een balende Daan. Maar ja, het was inmiddels ook al bijna 24 uur.

Dan mijn verhaal, mijn eerste Russische partij nadat ik de Pirc heb afgezworen. Volop theorie in mijn achterzak, dus tot de koffiebreak ging het volgens alle theorie boeken, maar toen kwam de Witte Dame in het centrum te staan en moest ik uren lang keepen. Eigenlijk stond ik de hele partij slecht en alle Witte stukken vielen binnen. Feitelijk was de situatie onhoudbaar, totdat ik ineens vanuit een soort wanhoopsdaad een Mat in 2 in mijn schoot geworpen zag worden na een brutale .. Dxa2. De Dame had daarbij ook een verdedigende taak, dat is voor het verhaal belangrijk.
De tegenstander moest een Toren geven om de Mat in 2 te pareren. Mijn klok gaf toen aan nog 37 seconden, en ik stond ineens in een gewonnen eindspel, leek het. In elk geval een volle Toren voor.
Echter, ik werd verrast door de vervolg pion zet, die mijn Damelijn verbrak, en het volgende gebeurde;
ik keek op de klok, zag dat ik nog 22 seconden had, ik bespeurde 2 opties om mijn hoofd boven water te houden (of 3, ook de Paardzet maar die klopte niet zag ik al snel), en ik verzonk in een niet te begrijpen diep gepeins, om daar pas weer uit te geraken nadat de tegenstander mij zacht en bedeesd meedeelde dat mijn vlag was gevallen.

Hoe kan dit gebeuren? Gevalletje ‘I’m juist a Pine Apple’.

De avond sloot ik af met een meer dan fantastisch biertje (rechts onder in de koelkast, ik weet de naam niet meer). Er zijn nederlagen geweest die mij meer pijn deden.

Vol goede moed naar de laatste 2 wedstrijden (ScepU - Staunton 4 op wo 30 mrt en ScepU - Assen 3 op wo 20 apr). Op jacht naar lijfsbehoud!

r5 Klasse 1A Rav Mp Bp
1. Middelstum 1734 9 28
2. SISSA 4 1749 8 28
3. Bedum 1688 6 22½
4. DAC 1626 6 20
5. Haren & Oostermoer 2 1572 4 16
6. Assen 3 1530 3 16
7. ScepU 1497 2 13½
8. Staunton 4 1356 0 8

PrintEmail