SCEPU houdt handhaving in eigen hand (Door Roelof Kroon)

Dit seizoen loopt het nog niet lekker bij SCEPU. Een mager gelijk spelletje tegen H&O, de rest verloren. Ook vorige keer tegen medekandidaat voor degradatie Bedum was het spelverloop niet zodanig dat je vanuit objectief oogpunt zou kunnen zeggen dat er kansen waren op matchpunten. Daan en Erwin wonnen mooie en in sommige gevallen monumentale partijen. Gerbrich haalde remise. Wellicht miste Jeroen een kans, maar meer zat er echt niet echt in. Vooral de bovenste borden hebben het moeilijk. Jan heeft moeite om zijn vorm te vinden. Zijn spel is goed, maar het kost veel tijd en onder druk van de klok gaat het dan mis. Vaak vanuit gewonnen stellingen.

Woensdag kwamen de heren van Lewenborg 2 op bezoek. Lewenborg heeft een ledenaanwas waar andere clubs uit Groningen jaloers op zijn. Schaakwezen van opgeheven schaakclubs meren graag aan in het dok. Zo zijn vier van de oude leden van SC Ten Boer naar Lewenborg gegaan. Gelukkig is SCEPU het nieuwe SC Ten Boer. Kopman Jan heeft meer dan 20 jaar bij Ten Boer gespeeld. Daan en Gerbrich komen uit de springlevende jeugdopleiding en Erick en Erwin speelden jarenlang intern in Ten Boer. De wedstrijd zou dus nieuw SC Ten Boer tegen oud SC Ten Boer genoemd kunnen worden, als de oudleden bij Lewenborg hadden meegedaan. Die waren er echter niet.

De wedstrijd was niet in het kasteel van Langeheerd, maar in het Dorpshuis. Een ietwat vreemde tent. In één zaal werd er gevolleybald. Over de gang dwaalden de hele avond dames in kamerjassen rond. Ze kwamen uit een deur en gingen via een andere deur weer een zaal binnen. In die zaal hing een nogal luidruchtige sfeer. Al met al blijft het sfeervol schaken op het meest noordelijke schaakplekje van Nederland vlakbij Noordpolderzijl.

Het duurde tot 10 uur voordat de eerste uitslagen begonnen binnen te druppelen.

Op bord 6 speelde Wim tegen de sterke Boudewijn Hoogeboom, een speler met een veel te lage rating. Zo leidt hij in de tussenstand van de interne van Lewenborg. Dat komt mede doordat hij onlangs de vroegere voorzitter van SC Ten Boer versloeg. Wim stond na de opening zeker niet slecht, maar Boudewijn wist zwaktes op de witte velden in de witte koningsstelling te maken, waar dame en paard heen gedirigeerd werden. Een strategisch knappe prestatie van de Lewenborger. (0-1)

Daarna was er sprake van een echt Usquerter kwartiertje. De punten druppelden als een moessonregen binnen. Peter Durieux stond moeilijk na de opening, maar wist dit met een taaie verdediging om te zetten naar een dame eindspel met een vrije c-pion tegen een vrije a-pion. Beslissend was dat de c-pion van Peter verder gevorderd was richting promotieveld (1-1).

Gerbrich won ook. Na de opening zette ze een stevige koningsaanval op door een paard op f5 te planten. Tegenstander Fred verdedigde goed, dus leek er een terugslag te volgen. Na een speculatieve pionopmars reageerde zwart niet goed en opeens drongen de witte stukken de zwarte koningsstelling binnen. In plaats van direct te winnen in de aanval ruilde Gerbrich af naar een gewonnen eindspel (2-1).

Erick wist een interessante strijd in het middenspel naar zijn hand te zetten. Daar was wel het minder goed Pc3-d5 van zijn tegenstander voor nodig. De lopers van Erick werden hierdoor gevaarlijk. Vanaf b7 en g7 maakten ze het de torens van wit moeilijk. Die konden op hun beurt de zwakkere pionnen niet meer dekken en Erick drukte het punt af. (3-1) Een goed punt van Erick.

Daan had weer een vlijmscherpe Siciliaan op het bord. Het spel tegen de witte koning op de damevleugel was veel sneller dan de aanval van wit op de koningsvleugel. Met enkele goede tactische manoeuvres wist Daan een stuk te winnen. Alleen zijn koning stond wel op e8 geparkeerd met alleen nog een lopertje op e7 ter bescherming, terwijl de toren op h8 niet mee kon doen. Langzaam ontworstelde Daan zich aan de druk. Daarmee was het ook afgelopen (4-1)

Na het Usquerder kwartiertje was het rond half 11 geworden en begon het tegen te zitten. Erwin zat het zeker niet mee vanavond. Na een gezonde opening nam zwart de ruimte en het voortouw. Erwin vergat een pion op d3 terug te slaan, wist echter wel tegenspel te creëren. Dat leek in het eindspel voldoende om af te ruilen naar een iets minder toreneindspel, voldoende voor remise. Erwin durfde het niet aan en verloor hierdoor (4-2)

Met nog twee partijen te gaan, leek een overwinning toch nog mogelijk. Jan en Jeroen stonden beiden slechter, maar er moest wel ergens een half puntje in zitten.

Jan kwam met ruimtetekort uit de opening. Hij herstelde dit goed, maar door een vervelende ruil bleef hij met een zwakke witveldige loper op b7 zitten, terwijl wit ook nog een paard op d6 kon parkeren. Gegeven de tijdsdruk die Jan had was ik niet erg optimistisch over zijn kansen. Bij thuiskomst in Ten Boer bleek Jan inderdaad verloren te hebben (4-3).

Jeroen speelde een goede partij tegen herintreder Roelof Rubingh. Roelof heeft een paar jaar niet geschaakt en heeft er nu weer zin in. Het werd een leuke partij waarbij de strijd om wie de slechtste loper had een boeiend thema was. Ik had het idee dat Jeroen ergens een kansje miste. Toen ik wegging vond ik zwart net iets beter staan. Jeroen wist het echter keurig remise te houden (4,5-3,5)

 

  ScepU 1535 Lewenborg 2 1659 wo 29 mrt
1. Jan Pilon 1761 Mario van der Raad 1894 0 1  
2. Jeroen Kim 1777 Roelof Rubingh 1800 ½ ½  
3. Daan Noordenbos 1526 Rudy Frieswijk 1701 1 0  
4. Erwin Kok 1453 Johan Jans 1616 0 1  
5. Erick Erdtsieck 1716 Douwe Pol 1714 1 0  
6. Wim Bos 1274 Boudewijn Hoogeboom 1496 0 1  
7. Peter Durieux 1455 Jan Drolenga 1564 1 0  
8. Gerbrich Kroon 1316 Fred Luining 1487 1 0  

 

Zo stond er aan het einde van de avond een verrassende score op het bord. Zeker als je naar de ratings kijkt: gemiddeld kon Lewenborg 2 125 ratingpunten meer aan de borden opstellen. Als gevolg van de wedstrijd blijft Lewenborg in de middenmoot meedraaien. Het hoeft niet meer naar boven of beneden te kijken, volgend jaar gewoon weer 1ste klasse.

SCEPU heeft alles weer in eigen hand. Volgende keer tegen DAC zal het er om gaan spannen. Er moet gewonnen worden en dan heeft de jongste club in het Nosbo-gebied zich weten te handhaven.

PrintEmail